May 9, 2010

Muzium Layang-layang, Pasir Gudang (update after kena curse!)

2008
Masa mula-mula sekali jejak Johor Bahru ni, antara signboard yang ada background maroon with white letters (maroon = tourist destination) yang betul-betul menarik perhatian saya and straight away melekat masuk dalam otak saya adalah signboard Muzium Layang-layang rasa nak pergi tu macam membuakbuak je. Serius poyo gila dan tak tahu kenapa. Dalam hati dah banyak kali menggumam : "bila la aku dapat pergi ni?" at last keinginan tu berlalu begitu sahaja..

Early 2010 
Stay kat UTM Skudai for 3 months.Maka keraplah ternampak signboard dia. Aihhhh! poyo gila perasaan ni kan. Sebenarnya banyak je signboard pelancongan yang menarik perhatian lagi.muehehe. The fact is saya suka sangat berjalan-jalan. Pantang nampak atau tahu tempat best sure nak pergi. At least kalau tak pergi pun berangan je.Dah cukup! and salah satunya tempat ini lah. Keinginan na pergi ada tapi takde la sampai beria-ia nak pergi. Just terfikir je la nak pergi 


April 2010
Dengan tidak disangka-sangka, saya berpeluang untuk bermastautin di Pasir Gudang (sumpah tak terlintas langsung di fikiran pun akan tinggal di sini) dan tempat tinggal saya dengan Muzium Layang-layang hanyalah 5 minit sahaja by driving! :D ternyata konsep Law of Attraction berjaya diaplikasikan *~hoyyeay~* Everything start with thoughts! TING! lagi sekali saya amat amat suka hoy hoy hoy yeahh yeahHhh!
Dah jom start cerita!




 
   

Bayaran masuk sangat-sangatlah murah :D 
Harga bersesuaian dengan keadaan tempat di situasi di situ
  1. Muzium dia kecil je tapi 2 tingkat wohH (sangat penuh dengan layang-layang yang besar kecik semua ada setiap sudut dimanfaatkan okey) 
  2. Takde air-cond, panas peluh-peluh wo0o0 tapi nasiblah ada kipas kat certain sudut sebagai penyelamat, okeylah takat nak bertegur sapa dengan peluh ko time tuh
Okey jom masuk muzium!

Dalam ni ada banyak fakta tentang layang-layang :
  1. Sejarah
  2. Cara-cara pembuatan
  3. Layang-layang setiap negeri (saya dah lupa nama layang-layang Perak aihh sengal)
  4. dan macam-macam lagi lah.

Random facts about kites (menarik tahu!) 








Kudos to Khalidah Adibah for this un'shaking' picture. Penuh seni tahu. :P terrer kan Khalidah Adibah. Tiap kali tengok gambar ni rasa macam.. err.. thanks Diba!!!

Satu dunia main layang-layang okey. Just design and bentuk je lain menunjukkan identiti negara masing-masing. Kalau nak tengok boleh la datang sini di samping tu boleh melawat aku jugak :P Ada yang pelik-pelik and macam tak boleh terima. Siap fikir "oih,boleh ke terbang ni kalau dah rupa paras super gabak je?"



Sebagai contohnya



Layang-layang bermesej keamanan :P
Serius besar gila, if nak imagine radius layang-layang ni adalah lebih kurang panjang sedepa tangan anda.



Cantik tak lukisan ni?
Tipu lah ni bukan lukisan, ini layang-layang dah nama kat muzium layang-layang tak mungkin lukisan kan
(okey tak lawak +_+)
Layang-layang dari Negara Jepun ni sangat besar.
Dia punya lebar je dah mencapai ketinggian saya, dia punya panjang adalah 2 kali ganda saya.
(sebenarnya macam scary gak tengok lukisan ni dekat-dekat, dah la terletak kat sudut, macam takut sikitlah weh.. err.. see see muka pun senyum terpaksa je kan, susah gak eh jadik model :P)



Kalau nak round dalam muzium ni leher anda perlu fleksibel,
at least boleh rotate sebanyak 180 degree (err ada ke orang boleh rotate 360 degree?)
Tak tipu, memang kena banyak mendongak-dongak dan teleng meneleng ke kiri dan kanan juga.
Kan dah kata, muzium ni memanfaatkan setiap sudut, semua ada layang-layang okey.
dan nampak tak kipas tu, macam yang saya cakap tadi, diletakkan di certain sudut.


Bukan itu sahaja, layang-layang di seluruh dunia turut memainkan peranan dalam setem 
tapi setakat ni tak pernah pun beli setem yang ada gambar layang-layang :P


Lihatlah ke'gabak'kan tali layang-layang ini.
bergantung kepada saiz layang-layang.


Another one thing is about err.. apa nak panggil menatang ni ek
oh, buggy trailer nama dia
ermm, it's like macam wheel chair jugak la
kenderaan yang boleh digunakan time main layang-layang
lebih kurang macam tu la
(time ni nak keluar cepat-cepat sebab tak tahan bahang panas gila dalam ni 
and sangat-sangat lah tertarik dan teruja dengan aktiviti luar :D)

oh dan..
.. sekian terima kasih
(bersambung di bahagian kedua aktiviti outdoor a.k.a aktiviti padang)


Agak-agak Diba marah tak aku letak pic ni?
tak paham kenapa buat muka macam ni
nak nampak ganas kot :P


Pii Es : entry aku ni kena curse agaknya. mula-mula nak buat setting blink2 untuk tajuk sekali dia blink2 semua. berpinar mata baca entry ni. mungkin ini akibatnya buat letak pic mahal Diba tu kot. tapi tak kira nak letak jugak!

30 comments:

drum kit said...

Cool gila layang2x besar gila! :D Nice pic oyenk! :D

fae ramly said...

hai org johor!
tgh makan tempe cicah sambal kicap ke?? ;P

aNies said...

ha ha ha.. dibot2.. ha ha ha..(gelak lagi)... nice trip bebeh..

oyenks said...

pdus : thanks bro! :D

fae : aikkkks! canne tahu nih? haah memang pun. tapi takde la gila tempe sangat. he he.

anes : takpe babe, dah dekat dah nih ngan mmhe. he he. aku dan diba boleh bawak. jom gelakkan diba jom!

nadja said...

wah macam best jer kat mana neh.. budak kecik sayer ske layang-layang leh bawa dia jalan.. hehehe alah tak kan tgk dak kecik jer.. layan la mama dia skali.. ehhehe thx kumen2 la slalu

oyenks said...

thanks nadja
jom lah men layang2 boleh main dengan anak2 u sekali
dah ada layang2 dah ni hehe

tx for ur komen
later will jenguk2 ur blog selalu :)

datin nana said...

msti blk frm sni korg skt tengkuk sbb ask mendongak jek

datin nana said...

msti blk frm sni korg skt tengkuk sbb ask mendongak jek

Anonymous said...

sori,nk tanya kt situ ade x diorang buat demo mcm mn bt layang2 tu??

oyenks said...

Takde demo kat situ. Tapi boleh je tanya orang-orang kat situ :) dorang oke je.

Anonymous said...

Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information.
Thanks for the post. I'll definitely comeback.

Here is my webpage ... Mulberry Outlet

Anonymous said...

Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I
stumbleupon on a daily basis. It's always interesting to read through content from other writers and use a little something from their sites.

Also visit my weblog Louis Vuitton Outlet

Anonymous said...

I rarely comment, however i did some searching and
wound up here "Muzium Layang-layang, Pasir Gudang (update after kena curse!)".
And I actually do have 2 questions for you if it's allright. Could it be only me or does it give the impression like a few of the comments come across as if they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are writing at additional online social sites, I would like to keep up with everything fresh you have to post. Could you list of every one of all your public pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

Check out my weblog :: Chaussures De Football Pas Cher

Anonymous said...

Hi there, after reading this amazing post i am also happy to share my knowledge here with friends.


Also visit my webpage Nike Air Jordan

Anonymous said...

Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.

Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

My homepage; Solde Air Max

Anonymous said...

I've learn a few excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to make this sort of fantastic informative website.

My web site; NFL Jerseys Cheap

Anonymous said...

Hi there all, here every one is sharing such knowledge, thus it's pleasant to read this website, and I used to pay a quick visit this website every day.

my homepage; Michael Kors Handbags

Anonymous said...

Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote
the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but
instead of that, this is great blog. A fantastic read.
I'll certainly be back.

Take a look at my homepage :: Louis Vuitton Handbags

Anonymous said...

Hi there very cool website!! Guy .. Excellent
.. Wonderful .. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm happy to search out a
lot of useful info right here within the publish, we need develop more strategies on
this regard, thank you for sharing. . . . . .

Here is my web site - Sac Guess Pas Cher

Anonymous said...

Woah! I'm really enjoying the template/theme of this website. It's simple,
yet effective. A lot of times it's very hard to get that "perfect balance" between user friendliness and visual appearance. I must say you have done a superb job with this. In addition, the blog loads extremely quick for me on Chrome. Exceptional Blog!

Look into my blog - Air Jordan Femme

Anonymous said...

Great post but I was wondering if you could write a
litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Appreciate it!

my web page :: Sac A Main Louis Vuitton

Anonymous said...

When some one searches for his required thing, therefore
he/she wants to be available that in detail, so that thing is maintained
over here.

Here is my weblog ... website

Anonymous said...

I've been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

my blog post; More Info

Anonymous said...

What's up Dear, are you actually visiting this web page on a regular basis, if so afterward you will absolutely get pleasant knowledge.

Here is my web page Going Here

Anonymous said...

Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding anything fully, however this post offers nice understanding yet.


Feel free to visit my webpage - Air Max

Anonymous said...

Hello there, You've done an incredible job. I'll certainly digg it and personally recommend to my friends.
I am sure they will be benefited from this site.

Here is my web-site Nike Air Max

Anonymous said...

What's up to all, the contents existing at this site are in fact remarkable for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

my web site Christian Louboutin UK

Anonymous said...

This paragraph is truly a good one it helps new the web visitors, who are wishing in favor
of blogging.

Feel free to visit my webpage - Abercrombie and Fitch

Anonymous said...

What's up colleagues, how is everything, and what you want to say regarding this paragraph, in my view its truly awesome designed for me.

Also visit my homepage :: nike air jordan

Anonymous said...

Everything is very open with a really clear clarification of the challenges.
It was truly informative. Your website is extremely helpful.
Thank you for sharing!

Here is my blog ... Chaussures Foot