Dec 25, 2010

Kelebihan minum susu sebelum tidur.

Dah pukul 1:06 PAGI (saja nak CAPS LOCK kan kasi drama).
Fine fine, aku masih lagi tidak tidur. Kecoh kan. Padahal pukul 1:06 pagi kot. Okey jangan booo aku. Syuhhh.

Mengikut sistem tubuh badan aku, setiap kali tiba hari Jumaat, kadar masa berhibernasi (read as tidur mati) sangat lah tinggi berbanding hari-hari biasa (excludekan Sabtu dan Ahad).
Jadual tetap sebegini sudah teratur secara 'baik' semenjak dar zaman sekolah berasrama lagi. Cewah saja nak tulis asrama di sini. Budak nerd ni weiii.
Kau bayangkan eh, habis je kuliah Jumaat kat surau, aku boleh bantai tidur dari pukul 2 sampai pukul 7 malam. 5 jam! Sumpah heaven tambah prep takde. Kalau nasib baik, sedar diri, bangun sekejap solat asar sambil mamai-mamai pastu bantai tidur balik. Pergh lahabau sial perangai. Takpe, itu zaman jahiliah, dah boleh ambil sempadan jadikan pengajaran kepada anak cucu cicit piut.

Sebenarnya biological clock tidur aku hari sudah sedikit tersasar dari biasa.
Lepas maghrib mata terus stim-stim lalu tidur dengan penuh keenakan dan kelazatan. ZzZ.. *Nikmat hidup*
Terjaga lalu terkejut seperti beruk kena palu sebab ada call masuk, haih malaun mana yang kacau aku tengah sedap-sedap stim tidur tambah sejuk-sejuk ni aih, potong betul ah.
Okey dimaafkan sebab call penting. Don't worry sambung tidur semula untuk setengah jam lagi berikutnya.

Bangun-bangun dikejutkan dengan suara hingar bingar, family angkat aku dah datang. Hoyeah, Bangun mamai-mamai. Makan nasik lauk ikan patin masak tempoyak made in Temerloh mari dengan ayam panggang sos black pepper made in Melaka mari, meleleh syial slurrrp slurrrrp *bunyi hirup kuah*.
Nak tambah nasik serius buat muka segan "eh, tak apa lah saya dah kenyang" padahal memang aku nak tambah tapi saja buat-buat pemalu tahap beruk. Memang beruk.
Alhamdulillah bersyukur kenyang sebab sedap gila sampai perut seperti mengandung 2 bulan. Terus esok termotivasi nak bangun pagi-pagi jogging dengan nyonya-nyonya di kawasan perumahan.

Lepas tu seronot main kad sambil layan Anugerah Skrin *Tsk tsk sedih sebab Fahrin Ahmad tidak menang pelakon drama terbaik sob sob, takpe sabar ye sayang heeuhh gelis ah*
Gelak-gelak pecah perut sambil berkomunikasi menggunakan bahasa rempit, lu, syial, bhaiii, gua, derrr .. tak sedar dah nak pukul 1:00 PAGI la oi ko tak reti-reti nak tidur ke anak dara!

Makanya telah membuat/membancuh susu seperti kebiasaan sebab utama hendak maintain tulang temulang kukuh dan tidak reput terutama di hari tua nanti.
Dan salah satu faktor kenapa saya *tetiba baik tukar jadi saya* wajib minum susu sebelum tidur adalah  kerana *sila bersedia sebab tiba-tiba aku nak jadi ahli biologist sekejap*


Susu mengandungi asid amino Tryptophan - pembentuk protein banyak terkandung dalam susu.  
Fungsi Tryptophan

1. ini akan merangsang tubuh untuk menghasilkan Serotonin
Fungsi Serotonin - menimbulkan rasa tenang dan rileks pada tubuh, sehingga rasa mengantuk dapat segera muncul. 

2. juga merangsang hormone Melatonin  yang bertugas mengatur jadual istirehat tubuh.
Fungsi Melatonine -  
 - menetapkan kitaran tidur-bangun yang boleh menyebabkan mengantuk dan menurunkan suhu badan 
 - merupakan hormone tidur yang terdapat dalam tubuh manusia, dihasilkan oleh kelenjar pineal dalam otak dan dari tempat itu disalurkan keseluruh sel tubuh, yang membawa informasi mengenai waktu (siang, malam, pagi) serta musim apa yang saat ini sedang berlangsung. 
 - dihambat oleh cahaya dan dibenarkan oleh kegelapan atau bahasa enggrishnya is inhibited by light and permitted by darkness, that's why ia dipanggil  "the hormone of darkness". Kalau korang perasan lah, bila kita tidur dalam terang, tidur kita akan menjadi tidak berapa lena dan keesokan paginya tu korang akan rasa macam tak cukup tidur, atau mungkin sengal-sengal badan. Ini disebabkan dengan kehadiran cahaya tu menghalangnya penghasilan hormon Melatonin ni. Semakin tinggi kehadiran cahaya semakin kurang penghasilan hormon Melatonin, semakin sukar untuk tidur.
 - penghasilan hormon ni adalah paling peaks in the middle of the night, and gradually falls during the second half of the night. Sebab tu la, kalau kita still jugak berjaga sampai pukul 2-3 pagi, time tu mata dah tak mengantuk sebab penghasilan hormon ni dah berkurang ketika itu. Makanya terjegil terbeliaklah mata korang, nak paksa-paksa tidur tu Bye-bye lah, memang susah. So nak senang try ah minum susu berdasarkan faktor-faktor di atas. At least sedikit membantu lah.

Gua baru perasan bhaii, beza gila minum susu mahal dengan susu murah ni. Dari segi rasa of course la kan, memang lain ah. Sebelum ni gua konon nak jimat beli susu Nespray, save budget tapi still nak invest untuk tumbesaran dan mengkonkritkan tulang. Ternyata bhaiii memang beza bhaiii. *nyampah kan aku sebut bhaii ni banyak-banyak*
Masa transition tukar dari susu Nespray ke susu Nestle Nesvita Omega Plus :
Color - Dari putih kekuningan ke putih keputihan, lebih putih ahhh bhaiii, memang suci bersih ah.
Rasa  - Dari rasa lemak berkrim ke rasa yang lebih ringan, tidak berapa lemak sangat, tapi yang pasti rasa macam minum susu mahal. Psikologi betul sebab dah tahu harga memang mahal terus buat setting kat lidah " oh, ni susu mahal, please take note"
Harga - Dari murah ke mahal, nak invest punya pasal. Kesihatan bhaiii, kena ahh jaga.
Tekstur - Dari kasar ke halus. Obviously oh. Sebelum ni rasa macam berketul-ketul dan berat.

Okey sudah mengantuk. Aku rasa Serotonin ni dah mula memukau sistem badan aku. Khayal. Bhaha. Drama lebih. Okey sekian. Good Night Rempiters *sebab malam ni guna bahasa rempit*

Jom tidur dalam kelas

27 comments:

fae ramly said...

but am lactose intolerance. blh minum anlene & HL je, kalau x rs mual

tp, rasanya aku tayah minum susu memang da layan lentok da. haha

green apple said...

tumpang tanya...boarding skool mana ni yang hari jumaat takde prep? kuang asam sungguh boleh la pulak ada hari yg takde prep. Apesal skolah aku dulu Sabtu pun ada prep? Binawe!

oyenks said...

Fae : Ko memang babe. Bagi simen pun boleh lentok. Tayah bagi susu. Good effort nak maintain gak temulang konkrit, ganyang jugak minum susu. :D

oyenks said...

Kakkkkkkkk D!! :D *Ok aku sangat eksaited gile babi ni sebab Kak D drop komen*

Boarding school nun di utara Perak nu. Tak berapa nak popular thats why takde prep Jumaat. Ok takde kaitan. Jom kita binawe sama-sama sebab saya pun ada prep gak ari sabtu!

Anonymous said...

malaysia sampah, kontol dasar maling!

oyenks said...

Booooo! kontol lu la maling

Anonymous said...

Good article! We are linking to this particularly great post on our site.
Keep up the good writing.

Also visit my web page - Mulberry Outlet UK

Anonymous said...

I seriously love your site.. Great colors & theme.

Did you build this web site yourself? Please reply back as
I'm planning to create my very own blog and would love to find out where you got this from or just what the theme is named. Many thanks!

my blog :: www.tedxyse.com

Anonymous said...

Hi, yes this post is actually nice and I have learned lot of things from it
regarding blogging. thanks.

Here is my weblog: Cheap Jerseys

Anonymous said...

Hi Dear, are you truly visiting this website daily,
if so after that you will absolutely get nice experience.


Also visit my homepage - Michael Kors

Anonymous said...

Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other websites?

I have a blog based on the same subjects you discuss and would love to have
you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work.
If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.


my web-site ... Gafas Oakley

Anonymous said...

Hi there, always i used to check weblog posts
here in the early hours in the daylight, for
the reason that i love to learn more and more.


my web-site; Louis Vuitton Outlet

Anonymous said...

Very nice post. I definitely love this site. Stick with it!



Also visit my web-site :: Chaussures De Football

Anonymous said...

Highly descriptive article, I loved that a lot.
Will there be a part 2?

Feel free to surf to my homepage - Solde Air Max

Anonymous said...

Everything is very open with a clear description of the
issues. It was definitely informative. Your website is useful.
Thanks for sharing!

My blog post; Nike Air Jordan

Anonymous said...

Hello! I simply wish to offer you a big thumbs up for your great info you've got right here on this post. I will be coming back to your site for more soon.

Here is my site :: Louis Vuitton Bags

Anonymous said...

If you are going for best contents like me, simply visit
this web site everyday as it gives quality contents, thanks

my web blog Cheap NFL Jerseys

Anonymous said...

An outstanding share! I've just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little research on this. And he in fact bought me breakfast simply because I found it for him... lol. So let me reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this matter here on your internet site.

my site :: Air Jordan

Anonymous said...

These are really wonderful ideas in regarding blogging.
You have touched some good points here. Any way keep up wrinting.


Also visit my blog :: Sac Louis Vuitton

Anonymous said...

I like it when folks come together and share views. Great site, stick with
it!

Look at my web-site: Go Here

Anonymous said...

I pay a visit day-to-day a few blogs and information sites to
read articles or reviews, except this webpage gives quality based articles.



Check out my site - helpful resources

Anonymous said...

Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your next post thank you once again.


Feel free to visit my blog post; Louis Vuitton Pas Cher

Anonymous said...

Simply want to say your article is as astounding.

The clearness in your post is just great and i could assume you're an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

Feel free to surf to my web-site - Look At This

Anonymous said...

Thank you for any other great article. Where else could anybody get that type of information in such a perfect method of writing?
I have a presentation next week, and I am at the look for
such info.

my weblog Louis Vuitton Handbags Outlet

Anonymous said...

Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I've really loved surfing around your blog posts. In any case I'll be subscribing on your feed and I hope you write once more soon!


Feel free to visit my blog post; Visit this Link

Anonymous said...

What's up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this article i thought i could also make comment due to this brilliant piece of writing.

My weblog ... Borse Gucci

Anonymous said...

I just like the valuable info you supply to your articles.
I'll bookmark your blog and take a look at again right here frequently. I'm somewhat certain I will learn many new
stuff proper here! Best of luck for the following!

My page ... Sac Louis Vuitton